День української писемності та мови

 








''Слова росли із грунту, мов жита.
Дрібним зерном колосилась мова.
Вона як хліб. Вона свята.
І кров'ю предків тяжко пурпурова ''
Ліна Костенко
Любити, шанувати і плекати рідну мову - святий обов'язок кожного українця.
Щороку, 9 листопада, Україна відзначала чудове свято - День української писемності та мови. Проте з 2023 року у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар день пам'яті преподобного Нестора-літописця відзначають 27 жовтня.
Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців - ''Повісті минулих літ ''.
З нагоди цього свята працівники Круподеринської сільської бібліотеки-філії та СБК-філії підготували та провели інтелектуально-розважальну гру ''Моя прекрасна українська мова, найкраща пісня в стоголоссі трав...'' для учнів місцевої гімназії. Спочатку ведучі коротко розповіли присутнім про історію розвитку української мови, її роль серед східнослов'янських мов, тяжку долю нашої співучої мови та шлях до здобуття державності. Команди ''Паляниця'' та ''Ерудит'' вправно змагалися в конкурсах ''Вгадай твір за ілюстрацією'', ''Чоловік чи жінка'', ''Разом, швидко, правильно, ''Лелека все знає'', ''Склади пазли'', ''Відгадай мелодію'', ''Знайди слова'', ''Лексична пара''.
Учні познайомилися з книжковою виставкою ''Ну що б здавалося, слова...'' на якій представлені книги про походження і витоки української мови.
Учасники конкурсу показали рівень своєї обізнаності в галузі української мови та літератури та виявили кмітливість, дотепність.

Коментарі